Thursday, 27 January 2011

distance that make us!

Do you ever wonder why you shout to other people in anger? And why you shout to others when you are upset? I am sure you do so because you are losing your calm. But you are shouting to others even they are next to you? Is that stupid when you shout to people next to you even you know that they are not deaf. Isn't it possible to speak to them with a soft voice? I am sure you are not stupid right? But don't worry because i am also shout to others when i am angry. Hahaha.  Let me tell you fact is when two people are angry to each other, their hearts are are in distance away. To cover the distance they must shout to be able to hear each other. The angrier they are, the louder they will have to shout to each other through that great distance. But what happen to people who fall in love? They don't shout to each other but talk softly. Do you ever wondering why? Hehe. It is because their hearts are very close. The distance is very small. They no need to shout at each others and they only need to whisper when they love each other even more as their hearts getting more closer. Finally they do not even need to whisper. They only look at each other, that's all! That is how close two people when they love each other. Aaauuuwww! And that is the right way for husband and wife communicate. Please don't shout at your wife eh. Just look and whisper to them.  An advise from a single man to married man out there. Hahaha. Last but not least, when you argue, please do not let your hearts get distant or say words that distance each other even more, or there may come a day when the distance is so great you will not find the path back to each other. Think about it mates!

Tuesday, 25 January 2011

tidak pernah ada yang sama

aku bangkit setiap pagi mengharapkan perubahan. namun aku masih lagi tidak dapat merasakan perubahan walaupun hari hari ku adalah berbeza. tidak pernah ada yang sama. yang sama hanyalah perasaan mendambakan kehadiran kau.

Tuesday, 11 January 2011

ucapan tahniah ana kepada ana

tahniah ana! walaupun sukar untuk aku jangka keputusan ajl kali ni tapi sangkaan aku mengena sebab di ajl ni lagu yang bertanding bukannya artis atau penyanyi . jadi kenapa la ada orang yang pertikaikan keputusan itu. haha. lagu itu sendiri yang menang. walau pun aku tak tengok ajl malam tadi aku tetap katakan yang tolong ingatkan aku memang layak menang. sebab pertandingan juara lagu ni dah bermula sejak lagu tersebut masuk muzik muzik lagi bukannya malam tadi. walaupun ana demam dia masih mampu memenangi anugerah itu. malam tadi hanya tempat untuk merebut persembahan  terbaik sahaja. satu lagi, pagi tadi dalam bicara pagi MHI wardina safiyyah memeluk ana sewaktu menemu bual ana. kau boleh bayangkan bila seorang wanita ingin memeluk wanita lain yang wanita itu dah lama kenal tapi baru pertama kali berjumpa. haha. wardina kata walaupun baru berbual dengan ana sekejap tapi dia kata dia dah boleh tahu ana ni jenis macam mana. dan dia rasa nak peluk ana. siapa sangka gadis tiga venus ini telah melangkah jauh. fynn jamal dan wani ardy bila mau ikut jejak ana? haha.

Wednesday, 5 January 2011

a 'pak ngah' to be

Nowadays, I believe that many of us spend a lot of time on careers or pursue on career if we didn't have one like me and have little chance to the network. The world we live in does not give us much opportunity to expand our social circle. Facebook is not enough right? In the past women only thought about finding the right man and settling down being a good wife and mother. But now they also want to build a life and being independent. I know all of us want to marry the person we love. Just like me, but i would not to rush to it because i would take time to choose my partner as I do not want to end up with any person who do not value marriage, or marries just because she has to. Before, I have someone that i think would end up with but only He knows what happen to us. I will try my best to not regret it because I believe it was His will. Marriage is no that easy you know. Once we marry, we do not marry our wife or husband only but we married her whole family. So we must choose carefully. Neither do i want the risk of hurting my family or her family. Can you imagine the mental stress you would encounter if you married someone who cannot get along with your sibling and parents. Many people who have girlfriend wish that they do not have. Worst, many people who are married wish they are not, just as many people who are single wish they are married. What is important is to choose what is right for yourself because there are pros and cons to being single or have a partner. So, i would like to advise myself and you to not feel bad about not being able to find a significant other. Just keep your self busy, stay fit and healthy. Go out and get to know more friends. InsyaAllah, someday you will find what you searching for. Like my big brother, before his marriage, he has struggle to have a good job. Now, he found one. Then, he get marry with woman he love who is his classmate at secondary school. I wish i will be like him. Hahaha. Good news is they will have new guy in 8 months time. Haa! And i am a 'pak ngah' to be. 

Monday, 3 January 2011

tu pun kalau kau mahu

alahai nasib. pelik la aku rasa tapi ia nya benar. mane la rezeki aku pergi. meh la sini berdamping dengan aku. oh, ok sebelum tu ni aku nak kasi tahu kat para siswazah yang mohon KPLI ambilan Januari 2011. khususnya yang memohon untuk masuk sekolah cina dan tamil. lagi khusus, pemohon yang berbangsa Melayu seperti mana aku. tentu korang semua dapat menduduki M-test kn? tahniah ye. tapi kan berapa kerat je korang yang dapat interview ye? mahu la aku tahu sebab ramai-ramai kawan aku yang mohon hanya sorang je yang dapat interview tu. tapi dengar cerita la interview die tak lepas. dan beberapa mingu yang lepas aku dapat la interview GSTT kat PPD Gombak sebab kat sana je la yang aku mintak. kat sana aku jumpa seorang budak laki ni, dia kata KPLI hari tu sesiapa yang memohon untuk ke sekolah cina dan india kena lulus bahasa cina atau bahasa india. hem, hampeh. kitaorang yang tak pernah ambik bahasa cina or india ni pe cer? patut kawan aku yang sorang tu dapat interview sebab dia tu berbangsa cina. mesti dia ambik bahasa cina di sekolah dulu kan. takpe lah dah memang tak ada rezeki. berbalik pulak pasal interview aku tu. ramai-ramai yang datang interview pada hari kedua tu hanya 3 orang je lelaki. haih, terasa ada sinar lah di situ. haha. interviewer yang interview aku pulak bukan main banyak dia tanya. tapi semuanya soalan yang aku yakin aku telah jawab dengan jayanya lah. apa yang dia tanya hanyalah kalau situasi macam atau macam tu, anda sebagai guru apa yang anda akan buat dan apa pandangan anda. alamatnya  aku terus lah berfikiran sebagai seorang guru. sedap aku jawab soalan soalan dia. akhir interview tu dia siap bagitahu yang aku ni boleh jadi seorang guru yang baik. senyum lebar aku. sebelum keluar sempat aku interview balik diorang. huahua. tapi kan sekarang ni kawan aku yang memohon sekali dengan aku dah pun lapor diri minggu ni. aku ni tak ada dapat apa call pun lagi. ntah la. tak ada rezeki kot. dulu aku memang tak suka profesion guru ni sebab aku tak suka sikap segelintir guru di sekolah dulu. tapi bila aku fikir balik, guru ni satu profesion banyak kelebihan dan aku mula sukainya. rugi pulak rasanya aku tak ambil sains dengan pendidikan kat UM dulu. tak pe lah dah lepas. mane tahu rezeki aku belum sampai lagi. aku hanya mampu berdoa,berusaha dan tawakal. Dia dah buat yang terbaik. kita hanya merancang tapi Dia yang tentukan. sama macam jodoh lah. kalau dah tak sekufu pun boleh. itu pun kalau kau mahu.

Saturday, 1 January 2011

baru

Tahun baru dengan harapan baru. Visi dan misi yang baru. Cara yang baru. Hanya aku yang masih dahulu.
There was an error in this gadget