Monday, 20 September 2010

serikandi rimu

aku bangun lewat pagi. selepas sarapan aku duduk berehat sambil melarakan diri di sesawang. dalam tak semenanya ayah aku yang berada berhampiran menegur aku kerana halwa telinga yang sedang aku dengar. beliau tertarik dengan nama Rabiatul Adawiyah lagu garapan suara lunak kumpulan In Team yang menjadi lagu latar pada waktu pagi ini. ayah memberitahu aku bahawa Rabiatul adawiyah seorang serikandi yang agung. sejuta kepayahan dilaluinya dalam mengejar keredhaan Allah. miskin diperhambakan. namun hatinya tetap utuh dihadapanNya. ayah terus bercerita. aku mendengar dia dan hanya mengiakan sahaja. bukan aku tidak suka. tapi aku... telah aku dengarkan lagu dengan nama serinkandi serikandi Islam. Rabiatul Adawiyah. Halimatus Saadiah. Balqis. Siti Khadijah. Sumaiyyah dan Ainul Mardhiah. ayah dah berlalu. aku mengamati bait lagu sambil mengingati ceritera mereka. Halimatus Saadiah mengingatkan aku ibuku di dapur. pengorbanan ibu teramat besar. walaupun hanya ibu susuan apatah lagi ibu kandung. Balqis pula membuat aku terpana. kisahnya telalu hebat. pengorbanan dan jasa Siti Khadijah pula tidak ternilai di sisiNya. ketabahahan Sumaiyyah pula tidak ada bandingan. dan aku pula terlalu mengidamkan Ainul Mardhiah. serikandi serikandi ini telah membuktikan kemuliaan kaum hawa. walau mereka bukan nabi dan rasul. namun mereka juga bukan firaun yang datang dari kalangan lelaki. kau kata wanita lemah. tapi nanti kau tahu siapa kau lelaki tanpa mereka. kecintaan mereka terhadap tuhan terlalu agung. aku cemburu. aku juga mahu cinta sepeti mereka. aku pernah sesat. tunjukkan aku jalan menujuMu. anugerahkan lah aku cinta agungMu di samping cinta dunia ciptaanMu. masih adakah Rabiatul Adawiyah, Halimatus Saadiah, Balqis, Siti Khadijah dan Sumaiyyah untuk aku. walau aku tidak pantas untuk mereka namun aku hanya memohon dariMu. sebelum berlalu ayah terus bercerita. aku mendengar dia dan hanya mengiakan sahaja. bukan aku tidak suka. tapi aku menahan teriakan hati kecil dan cuba menghilangkan manik halus di pinggir mata kecilku. jangan tanya kenapa.

Tuesday, 14 September 2010

satu dekad semacam semalam

*ain's photo
kita saling mengenali untuk mengenali dunia. kita berlari berkejaran di laman sekolah. kita ponteng kelas mandi tasik. kita maki memaki tidak sedar diri. kita kena maki tak siap kerja rumah. kena rotan kena cubit bila salah. adab belajar jadi pandai. satu dekad berlalu. semua dah jauh berubah. hanya secebis dahulu pada masa kini. ada haluan sendiri. tidak ada masa mengenang cerita dulu. cerita yang dirindui di luar sedar. mana pun kita pergi ingatan tetap ada walau rupa dan nama dilupa. indahnya dikenang bila dunia telah kita kenali.

Sunday, 12 September 2010

siapa kamu?

sejak akhir ini aku rasa rajin je nak update blog ni. tak tahu kenapa. budak pemalas ni dah jadi rajin. walhal aku main tulis je tanpa apa apa perkara menarik yang nak aku tulis. aku pun sebenarnya tak pasti apa tujuan aku menulis. adakah sebab untuk aku memberi perkhabaran aku kepada seseorang? ada logiknya tapi tak relevan lah sebab tu. sebab orang lain pun ada blog? aku mula layan menulis ni dah lama. sejak kawan aku baru sekor dua je ada blog. tapi sebab yang aku rasa paling menjadi sebab aku menulis ni adalah untuk bacaan aku dan keturunan aku nanti. macam kelakar tapi sebab tu lah aku menulis ni. kalau aku tulis di buku buat diari macam perempuan pulak. tak pun buku hilang je nanti. lagipun aku tak pernah pun ada diari. jadi blog ni lah tempat aku buat tanda perkara perkara yang terjadi dalam hidup aku. dan perkara ni yang aku mahu ingat. jadi tak semua lah isi blog ni adalah diri aku. boleh dikatakan sebahagian je lah aku ada kat sini. aku pun ada perkara yang aku mahu lupakan. jangan cakap kau baca blog aku kau kenal aku. kalau kau nak kenal aku kau bagitahu lah aku siapa kau yang baca blog aku ni? supaya aku boleh update pasal kau dan kau update pasal aku. supaya kita lebih akrab. aku tahu kau baca blog ni walaupun tulisan aku bukan untuk kau atau mungkin untuk kau. kau boleh tinggalkan pesanan kau kat chatbox aku. tak pun kau komen je tulisan aku. aku tak paksa tapi aku hanya mahu tahu kamu siapa?

Thursday, 9 September 2010

hari-hari hari raya!



بيلا تکبير راي برݢيم
هاري کمنڠن اومت برڤواسا
ݢنڠن ايرمات مڠوسيق جيوا
امڤون معاف دڤينتا




سلامت هاري راي عيدالفطري, معاف ظاهير دان باطين. إخلاص دري محمد عليم عبدالله

Saturday, 4 September 2010

dialog dua gadis jadian

Pengkid,iaitu wanita yang berpenampilan dan mempunyai gerak laku serta naluri seksual seperti lelaki, dan lelaki yang menyerupai wanita (maknyah/ pondan) samada dari segi pakaian ,penampilan dan gerak laku serta naluri seksual seperti wanita adalah HARAM di sisi Islam.

Sabda Rasulullah SAW :

عن ابن عباس رضي الله عنهما قال : لعن النبي صلى الله عليه وسلم المخنثين من الرجال ، المترجلات من النساء
Maksudnya : Daripada Ibn Anas r.a berkata Rasulullah SAW melaknat mereka yang menyerupai wanita daripada kalangan lelaki dan mereka yang menyerupai lelaki daripada kalangan wanita
(HR al Bukhari)

Sabda Rasulullah SAW

عن أبي هريرة رضي الله عته قال : لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الرجل يلبس لبسة المرأة ، والمرأة تلبس لبسة الرجل

Maksud : Daripada Abi Hurairah r.a berkata :Rasulullah SAW telah melaknat orang lelaki yang memakai pakaian perempuan dan perempuan yang memakai pakaian lelaki.
(HR Abu Daud)

*Portal rasmi fatwa Malaysia

Ramadhan hampir melabuhkan tirainya. So, raya dah dekat lah kan. Semua sibuk tanya baju raya kau warna apa? Em, aku belum beli lagi baju raya lah. Warna dia pun aku belum decide. Aku memang selalu je macam ni. Suka kerja last minit. Baru ada thrill. Tapi sekarang mood raya aku belum sampai lagi sebab aku tengah meluat tengok ragam manusia iaitu hidupan bertulang dan daging yang bertopengkan kulit. Memang sikap manusia kalau ada perkara dah jelas kebenarannya, tapi mereka masih boleh buat buat tak nampak. Celik lah selagi mata kau berfungsi! Jangan sampai anu kau masuk dalam botol baru kau nak menyesal.

s : jom mak blanje buka puasa.. lepas tu bleh shoping sambil usha janz kat mall
a
: i tak ley puase ari ni nokss.. takpe i temankn u ols jee.. bole cuci mata

s
: meletoppp! mak sukee merk berbaju kurung pagi raya. kompemm sentap puki
a : ni la gaya wanita soleh noks... baru habis janzz kite grabb.melepas kau puki
There was an error in this gadget